Kiemelt kép

Mozgásterápia

Állapot- és Mozgásvizsgálat (5 éves kortól)

TSMT nagyobb gyermekeket vizsgáló eljárásának neve az AMV, azaz az Állapot- és mozgásvizsgáló teszt. 

Lakatok Katalin Phd. széles körűen kidolgozott módszere alkalmas arra, hogy feltárja a gyermek teljesítményproblémáinak okát, és pontosan látható, hogy vajon van-e idegrendszeri éretlenség, eltérés a háttérben. 
Számos problémát maga a szülő is észlel, de szakembertől is jöhet jelzés, hogy a gyermek fejlődése nem a megfelelő ütemben zajlik. E vizsgálati módszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy közvetlenül az idegrendszer állapotát méri fel nagyrészt nonverbális, azaz csupán utánzáson alapuló feladatok végrehajtásán keresztül. Ez azért fontos tényező, mert így csökken vagy elmarad a gyermekben a teljesítményszorongás. Az eredmény objektív, százalékban megadott érték, és ez az elmaradás szintjét teszi szemléletessé.

A vizsgálat adott állapotot, státuszt méri fel, de folyamatdiagnosztikára is alkalmas a két vizsgálat eredményének összehasonlításán keresztül. 

A vizsgálat időtartama kb. 45 perc, melyen a szülő is részt vesz, és így a szülő maga is látja, hogy valóban van-e elmaradás. A vizsgálat eredménye alapján megtudjuk, hogy a gyermeknek szüksége van-e valamilyen fejlesztésre. Ha igen, az eredmények azt is megmutatják, hogy egyéni vagy csoportos formában történjen a fejlesztő munka.

Milyen előnye van még az AMV vizsgálatnak?

Már korán, 5 éves kortól jól látható, milyen akadálya lehet a gyermek sikeres iskolai beválásának. Olyan területeket vizsgál az eszköz, amelyre nagy szüksége lesz majd az iskolában a kicsinek. Ha bizonyos területen kimutatható elmaradás, az iskolába lépésig van még idő, lehetőség a fejlesztésre. Komoly, kidolgozott egyéni és csoportos tréning áll a rendelkezésre a hiányos területek felzárkóztatására. 

Ha iskolás gyermeknél észlelhető éretlenség, akkor a TSMT egyéni vagy csoportos tréningje szintén olyan lehetőséget nyújt, amellyel behozható az elmaradás.

Néhány szóban összefoglalom a fent kifejtett AMV vizsgálóeszköz lényegét.

A TSMT Állapot- és mozgásvizsgáló teszt (AMV) jellemzői:
 • Megmutatja, hogy a gyermek teljesítményproblémáinak oka organikus-e.
 • 5 éves kortól felvehető.
 • Objektív, a vizsgálat eredményét százalékban adja meg. Ez az elmaradás szintjét teszi szemléletessé.
 • Iskolai beválást/beilleszkedést prognosztizálja.
 • 40-45 perc (kb. 1 tanítási óra!) alatt felvehető.
 • Státusz és folyamat diagnosztikára alkalmas.
 • Nagyrészt nonverbális, utánzáson alapul a feladatok végrehajtása.(elmarad a teljesítményszorongás)

Állapot- és mozgásvizsgálat 5 területe
 1. Idegrendszer érettsége
 2. Mozgásvizsgálat
 3. Testvázlat, térbeli tájékozódás, lateralitás
 4. Taktilis terület
 5. Ritmusvizsgálat
A vizsgálat után a szülő maga is látja, hogy van-e elmaradás, illetve látja az elmaradás fokát, de a százalékban kimutatott teljesítmény is objektíven tükrözi a gyermek aktuális érettségét.

A vizsgálat eredménye alapján látható, hogy a gyermek fejlesztése egyéni vagy csoportos formában történjen.

Fel↑