Kiemelt kép

Logopédia

Logopédia


A gagyogás időszakában kialakuló anya-gyermek közötti szeretet kapcsolat döntő jelentőségű a beszédfejlődésben.       

A gyermek felfogja és érzékeli a környezet válaszreakcióit, így sajátítja el a beszédviselkedési formákat. Az okos szülő sokat beszél a kisgyermekéhez. Öltöztetésnél, fürdetésnél, játék közben, mindig megerősíti beszéddel az adott tevékenységet. A kisgyermek utánzó képessége, figyelme fokozatosan fejlődik, a 2. év elejére már tudatosan kezdi használni a beszédet.  

A jó szülő mindig tiszta hangon beszél...

tovább

Megkésett beszédfejlődés

Kisgyermekes anyukák egyre gyakrabban találkoznak ezzel a kifejezéssel, és  természetesen szeretnék tudni, mikortól számít a gyermek beszédfejlődése megkésettnek.  A beszéd, mint minden más képesség megjelenése, nagy szórást mutathat egyes népcsoportokat,  kulturális  közösségeket,  családi  genetikát tekintve, de fiúk és kislányok  fejlődésmenete is különbözhet.

Tudjuk, hogy a kislányok fejlettebb idegrendszerrel jönnek a világra, ezért az ő fejlődésük a kezdeti időszakban általában megelőzi a fiúkét (nagymozgás, beszédfejlődés). A fejlődésbeli...

tovább

P. E. C. S. - Képcsere módszer

Mi az a P. E. C. S.?
A Picture Exchange Communication System, azaz képcsere módszer, egy egyedülálló alternatív kommunikációs módszer, amellyel a nem beszélő gyermekek és felnőttek kommunikációját lehet megsegíteni. (Fontos kiemelni, hogy NEMCSAK autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekek esetén használható ez a módszer!)

Számos esetben tapasztalható, hogy a gyermek nem tudja a környezetének megfelelően kifejezni a szándékát, kérését, és egy kis burokban élik a mindennapjaikat,...

tovább

P.E.C.S. Sikertörténet


"Kisfiunk, Kristóf, 18 hónaposan még csak sikongatott. Max. 3 szótagot mondott, de nem értette azok jelentését. Próbálkoztunk babajelekkel, de 1-2 jelen kívül nem jutottunk tovább. Szókincse kimerült az ap, ma, ba szótagokban, de ezek csak üres hangok voltak a számára. Már volt egy gyermekünk, és vele nem volt ilyen probléma, de kisfiunk egészen más volt és aggódtam.

Az interneten olvastam, hogy a P.E.C.S. képekkel segít a nem beszélő gyermekeknek kommunikálni. Egy kutatást is találtam angol nyelven, amelyben sikeres beszédindító eszköznek tartották a P.E.C.S.-et egészen kicsiknél. Adriennhez 20 hónapos korában vittük Kristófot, miután végre rátaláltam az interneten. A TSMT-t és a P.E.C.S.-et egyszerre kezdtük el.

tovább

Fel↑