Kiemelt kép

Logopédia

P.E.C.S. Sikertörténet


"Kisfiunk, Kristóf, 18 hónaposan még csak sikongatott. Max. 3 szótagot mondott, de nem értette azok jelentését. Próbálkoztunk babajelekkel, de 1-2 jelen kívül nem jutottunk tovább. Szókincse kimerült az ap, ma, ba szótagokban, de ezek csak üres hangok voltak a számára. Már volt egy gyermekünk, és vele nem volt ilyen probléma, de kisfiunk egészen más volt és aggódtam.

Az interneten olvastam, hogy a P.E.C.S. képekkel segít a nem beszélő gyermekeknek kommunikálni. Egy kutatást is találtam angol nyelven, amelyben sikeres beszédindító eszköznek tartották a P.E.C.S.-et egészen kicsiknél. Adriennhez 20 hónapos korában vittük Kristófot, miután végre rátaláltam az interneten. A TSMT-t és a P.E.C.S.-et egyszerre kezdtük el.

Már az eleje is óriási élmény volt a számunkra, hogy a P.E.C.S.-szel gyermekünk képes volt végre kérni néhány dolgot. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert kb. 4 hét alatt Kristófnál elindult a beszéd. Végre megértette a kisfiam fejecskéje, hogy ő hogyan tud kommunikálni.

Azt is láttuk, hogy amikor ez bekövetkezett, ő már nem akarta használni a képeket, hanem elkezdett próbálkozni a hangokkal kifejezni azt, amit szeretne. Kristóf ma 26 hónapos. Most már ki tudja fejezni, hogy mit szeretne inni, hova szeretne délelőtt elmenni sétálni, mit csináljunk majd Szegeden, hogy viccesnek tartotta azt, amit épp mondtunk neki, puszit kér a bibire, és azt is el tudja mondani, hogy szeret, meg azt is, hogy anyu."

(Rózsa Virág, Kristóf anyukája)

Fel↑